top of page
Yazarın fotoğrafıKubilay Ergene

Neden Türk Traverteni ?

Türkiye'nin tektonik bakımdan aktif bir zonda olması, kalker, mermer gibi litolojik birimlerin yaygınlığı, ayrıca iklim şartlarının elverişli olması gibi nedenlerden dolayı traverten alanları bakımdan oldukça zengindir. Türkiye’deki travertenler, genelde Plio-kuaternerde oluşmuştur. Kırıklar boyunca yüzeye çıkan sıcak suların oluşturduğu ince tabakalı, laminalı, oldukça sert traverten çökeltileri Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Batı Anadolu Fay Sistemleri ve çevresinde yaygın olarak bulunur. Soğuk ve ılık kaynak sularının eseri olan gözenekli, gevşek, süngerimsi yapıdaki, içinde bitki ve hayvan kalıntıları içeren tufa çökeltileri ise karstik ve tektono-karstik kaynaklar çevresinde gelişmiştir. Bununla birlikte, bazı alanlarda traverten ve tufa çökeltileri bir arada ardalanmalı olarak bulunabilmektedir.


Dünyanın mevcut doğaltaş rezervleri bakımından en zengin ülkesi olan Türkiye, Alp Himalaya Dağ Kuşağı'nda yer almaktadır. Denizli Havzası iki bin yıldan fazla bir süredir Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde farklı yerleşimlere konu olmuştur. Hierapolis (Pamukkale), Laodikeia, Tripolis ve Colossae gibi antik kentler bu yerleşimlerin en önde temsilcileridir . Türk traverteni bu antik kentlerdeki tarihi yapıların inşasında en yaygın kullanılan yapıtaşı olmuştur.

Premium Denizli Traverten
Premium Denizli Traverten

Denizli Traverteni


Dünyanın en kaliteli travertenlerini Türk travertenleridir. Türk Denizli traverteni, Denizli’nin Ballık (Kaklık kuzeybatısı), Kocabaş, Gürlek, Karateke, Yenicekent ve Gölemezli yörelerindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Türk Denizli traverteninin ayırt edici özellikleri kısaca şöyledir; krem ve kahverenginin değişik renk tonları ile Türkiye’deki ve dünyadaki diğer travertenlerden ayrılmaktadır.



Denizli Traverten Ocağı
Denizli Traverten Ocağı

Türkiye'deki renkli ve kaliteli doğal taşları dünyanın birçok ülkesi tarafından tercih edilirken, bunların arasında Denizli'deki traverten önemli bir yer tutuyor. Türkiye'deki traverten rezervinin yüzde 50'sine sahip kentteki Ballık Boğazı'nda 40 ocak aktif olarak çalışmaktadır. Dünyada en çok tanınan travertenler hiç şüphesiz ülkemizdeki, UNESCO tarafından dünya miras listesine alınmış olan, Pamukkale Travertenleri'dir. Ballık Boğazı mevkisindeki ocaklardan çıkarılan travertenler 1 milyon yaşındadır. Bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Pamukkale Travertenleri'nin yaşı 400 bin yıldır. Pamukkale Travertenleri'nde halen jeolojik olarak traverten oluşumu devam etmektedir.


Pamukkale'ye beyazlığını veren Denizli Traverteni, Kubilay's Stone tarafından 100 ülkeye ihraç edilmektedir.











193 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Limra Taşı

Türk Mermerleri

Traverten Nedir?

Comentários


bottom of page