TRAVERTEN
- Kubilay Ergene
- 17 Oca
- 1 dakikada okunur
Travertenler, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşimindeki doğal tortul kayaçlardır. Yer altı sularının içlerindeki kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelirler. Bu çökelme zamanla yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.

Travertenlerin Mimaride Kullanımı
Travertenlerin mimari yapılarda kullanımı çok eski dönemlere dayanmaktadır. Genellikle zayıflık düzlemlerinden yoksundur ve gözenekliliği, dayanıklılığına göre hafif olmasını sağlar, ona iyi termal ve akustik yalıtım özellikleri verir ve işlenmesini nispeten kolaylaştırır. Yoğun traverten cilalandığında mükemmel dekoratif taş ortaya çıkmaktadır.
Geçmiş dönemlerde Romalılar, tapınaklar, anıtlar, su kemerleri, hamam kompleksleri ve çoğunlukla travertenden inşa edilmiş dünyanın en büyük binası olan Kolezyum gibi amfi tiyatrolar inşa etmek için traverten yataklarını ortaya çıkardılar. İtalya'da, Antik Roma zamanlarından beri en önemli ocakların bulunduğu Tivoli ve Guidonia Montecelio'da iyi bilinen traverten ocakları bulunmaktadır.

Günümüzde mimari yapılarda oldukça doğal ve lüks bir görünüm sağlayan travertenler neredeyse dünyanın her yerinde tercih edilmektedir. Yapısı dolayısıyla bir çok kullanım amacına uygun olan travertenler iç ve dış cephe kaplaması, iç ve dış zemin kaplaması, havuz kenarları, merdiven basamakları, duvar taşları ve özel tasarımlar gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Günümüzde en büyük traverten rezervleri Türkiye'de bulunmaktadır. Traverten üretimi ve ihracatının büyük bir pazar payını elinde bulunduran Türkiye'de üretilen travertenler, rengi ve yapısı bakımından ilk tercih sebebidir. Kubilay's Stone tarafından Türk taş ocaklarından üretilen travertenler dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir.

Traverten çeşitlerini aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Kommentarer